Errare humanum est, ignoscere divinum

Att fela är mänskligt, att förlåta gudomligt.

Är det så?

Som kristen tror man på förlåtelse, man ska vända andra kinden till, förlåta och så vidare.
Och jag är juh kristen. Men det finns något inom mig som har svårt för förlåtelse. Det funkar inte med mina normer och värderingar.
En människa har en chans anser jag och om misstaget är ett misstag som har sårat mig rejält och som satt spår i mig. Så går det inte att förlåta. Jag gör också misstag jag sitter inte och skriver att jag är felfri men gör jag ett stort misstag förväntar jag mig inte förlåtelse av den som skadas av misstaget.

Sen finns det skillnader på vad som man kan förlåta och inte förlåta. Vänner som man bråkar med lite då och då det ska man kunna förlåta det är små misstag. Men sen finns det grejer som jag aldrig skulle kunna förlåta, tex otrohet, mord, våldtäkter och så vidare.

Så en gärningsman tex som begått mord får en andra chans genom att komma ut efter några år, det förstår jag verkligen inte. EN jävla chans. Gav mördaren sitt offer en andra chans eller ens en chans? eller gav våldtäktmannen tjejen en andra chans? NEJ. Släng in idioterna på livstid och that's it!!! och inte livstid som i Sverige är 20 år(?) nej utan verkligen LIVStid så dom döööör.

Säger inte att man ska ge dödsstraff men släng in jävlarna i fängelse. Fick Engla som mördades en andra chans? NEJ!! knappast, tjejen mördades och hennes mördare får inte dö i fängelset? Asså Englas familj ska somna varje dag vetandes om att deras dotter har blivit mördad men att mördaren kommer ut om några år?
Fuck that! Sverige vakna upp för fan.

Det jag vill komma fram till att förlåtelse är något som måste finnas och annars går man runt och hatar massa människor hela tiden. Det funkar inte.

Jag förlåter till viss del, jag glömmer och går vidare.

Kommentarer
Postat av: Leo

Egentligen är livsstid livsstid i Sverige, men typ alla blir benådade efter x antal år...

Och jag håller med dig. Jag tycker att man ska få ett straff om man begår brott, inte "rehabilitering". Dödsstraff är en för enkel väg ut.

2008-10-07 @ 23:25:46
URL: http://livsstilsliberal.blogspot.com
Postat av: Erik S

Alla är offer i sådana situationer. Jag håller faktiskt inte med dig alls Micha. Att bemöta brottlingar med någon slags hämnd, är nästan samma sak som att man vill uppnå fred genom krig. Det finns ingen satistik, ingenting, som visar på att värre straff minskar brottligheten. Och det är ju framtiden vi måste rikta in oss på, är det inte?

2008-10-08 @ 18:34:47
URL: http://tankenom.blogg.se/tanken
Postat av: Mich

Leo: aha okej det visste jag inte men benådade? nej nej det ska dom inte bli får dom livstid låt dom sitta där då, varför släppa ut dom liksom. aaa precis.Erik:Ja visst är det framtiden vi ska rikta in oss på. Men genom att sätta straffen å högre tid så kanske vi kan skrämma människor lite? en våldtäktsman som vet att han får livstid om han gör något kanske avstår? vad vet jag. men jag anser i allafall att har man gjort fel så ska man lida. Intressant tanke dock

2008-10-08 @ 19:44:30
URL: http://justmicha.blogg.se/
Postat av: Leo

Äsch, Erik. Desto fler brottslingar man låser in, desto färre finns det på gatorna. Även om det inte finns någon statistik som tyder på att det blir färre brott av strängare straff finns det heller inte någon statistik som tyder på det motsatta. Det är ju knappast någon som blir mer benägen att begå ett brott om han vet att det kommer svida rejält. Och det är gött för offren/de anhöriga till offren.

Om man utrycker sig krasst är det ju faktiskt så att jag tycker att det är bortslösade resurser att försöka rehabilitera någon som gjort sig skyldig till hemska brott så som mord eller våldtäkt. Deras samhällsnytta är helt enkelt inte värd den möda det krävs att återrehabilitera dem.

2008-10-08 @ 20:19:05
Postat av: daria

här var vi poeter, you go girl!

2008-10-09 @ 10:46:36
Postat av: Erik S

haha, okej, jag måste svara på detta:P Låt oss säga att någon har gjort ett brott, ett mycket hemskt sådant. Ska denna person få lida, bli dömd som ett monster, få en markering i alla papper som säger att den är det, bli karaktäriserad så av nästan alla människor i all framtid? Vi är var vi gör säger man. Skulle ni vilja "vara" det hemskaste ni någonsin har gjort? Skulle ni vilja att det människor såg när de såg er, är den värsta handling som ni har utfört? Nej, vi måste se en människa som helhet. Vi måste hjälpa människor ifrån hemska mönster och handlingar, inte låsa in dem, låta dem lida och kalla dem monster. I så fall är vi inte bättre själva.

2008-10-09 @ 18:34:13
URL: http://tankenom.blogg.se/tanken
Postat av: Annie

Heheh era bössor ? what?

2008-10-12 @ 11:05:12
URL: http://medelicious.blogg.se/
Postat av: Beeecka

Det löser sig ;). snart lov + inget Franska prov :D, sjuukt nice

2008-10-23 @ 18:46:59
URL: http://partybacon.blogg.se/
Postat av: daria

ni är alldelles för djupa för mig!

2008-10-26 @ 11:43:15
Postat av: Anonym

Miicha jag håller meed dig heelt , :D // Din kusiin :)<3

2008-11-02 @ 12:33:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0